• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Ahmet Nur Çebi’den

Ahmet Nur Çebi’den

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, siyah-beyazlı ekibi takip eden basın üyeleriyle yaptığı kahvaltıda “3 milyar borcu veririm, diyen varsa hemen gelsin.” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Akatlar Mehmet Üstünkaya No: 1903 Tesisi’nde basın üyeleriyle buluşan Çebi, siyah-beyazlı kulübün mali vaziyeti ile alakalı söylemeler yaptı. “3 MİLYAR VERİRİM DİYEN VARSA HEMEN GELSİN, KÖTÜLE ATACAKLAR […]

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, siyah-beyazlı ekibi takip eden basın üyeleriyle yaptığı kahvaltıda “3 milyar borcu veririm, diyen varsa hemen gelsin.” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Akatlar Mehmet Üstünkaya No: 1903 Tesisi’nde basın üyeleriyle buluşan Çebi, siyah-beyazlı kulübün mali vaziyeti ile alakalı söylemeler yaptı.

“3 MİLYAR VERİRİM DİYEN VARSA HEMEN GELSİN, KÖTÜLE ATACAKLAR DİYE AYAKLARIM TİTRİYOR”

Hiçbir idareyicinin ekonomik vaziyetinin borcu karşılayacak gidişatta olmadığını kaydolan Çebi, “Mevcut gidişatta şayet 3 milyar borcu veririm, diyen varsa hemen gelsin. Hiçbir idareyicinin mirası bu borcu taşıyacak gidişatta değil. Geldiğimizde personel ücretini almamıştı. ‘Paran yoktu niçin geldin’ diyorlar. Beşiktaş onun bunun parasıyla mı yönet edilecek? Bunları okuyunca üzülüyorum. Biz ne yaptık, şubat sonu, mart başına kadar tam personelin ücretini ödedik. Ancak ödenmediği zaman haber oluyor, ödendiği zaman kimse konuşmuyor. Daha Önceki idareyiciler, medyadaki bazı adlarla değişik ilişkiler içinde. Ben de Beşiktaş’a hizmet ederken acaba ne kötüle atılacak diye korkuyorum, ayaklarım titriyor.” ifadelerini kullandı.

“KENDİMLE ALAKALI BİR ŞEY VARSA, ARAŞTIRILIP ORTAYA ÇIKSIN”

Devamlı geçmişi konuştuğu için tenkit etildiğini ancak konuşmaya devam edeceğini belirten Çebi şunları aktardı:

“Geçmişi konuşuyorum diye ‘Enkaz edebiyatı yapıyor’ diyorlar. Ben hakikatinde bugünü konuşuyorum ama bugünün nedeni geçmiş. Bunu camianın öğrenmesi gerekiyor. Bir palavra başka palavra doğuruyor ve koca camiaya palavra söyleyen insanlar oluyorsunuz. Ben kimseye palavra söylemeyeceğim, geçmişi de unutturmayacağım. Herkes pembe tablo istiyor. Pembe hoş ama hayallerle kalıyor. Enkaz edebiyatı yapma diyenlere kızıyorum. Kamuoyuna doğru bilgi vermeyenlere kızıyorum. Sen de oradaydın diyorlar. Evet oradaydım ama haberim yoktu. Bugün basketbol şubesinden mesul Umut Şenol, Emre Kocadağ’ın attığı imzayı öğrenir mi? Ama ben öğrenirim, zira ben başkanım. Ben idareyiciyken, stadyum inşaatında 3 tane ihale yaptık. ‘Keşif yapılmadın ihale yapılamaz’ dedim, ihale komiteyi başkanlığından alındım, Ümraniye’ye gönderildim. Satın alma kurulunda ben yoktum. İhalede şike hurda var mı öğrenmiyorum. Ben son 2-3 yılda transferlerde de yoktum. Bunun hesabını da bana soruyorlar. Ama başkansanız her şeyin hesabını vereceksiniz. Tek başınıza imza atıyorsunuz. Ben bu vaziyeti ortadan kaldırdım. Şimdi tek başına imza atmıyorum. Daha Önceki bir idareyicimizin dün beyanatı var, ben bunu sorunca bu kere ‘haberim yoktu’ diyor. Demek ki kendi işinin dışında bir şeyi öğrenemeyebiliyorsun. Geçmişle alakalı hesap kitap yapılıyor, geri adım atmayacağız. Devamlı olarak ‘hesap sorsana, paralar nerede’ deniliyor. Artık bitsin bu söylemler. Beşiktaş’ta yeni bir vizyon istiyorum. Biz gidince gelen idare analiz yapacak. Bunun teamül haline gelmesini istiyorum. Yapılacak analizde şayet bir şey varsa herkes hesap verecek. Geçmişi kapat diyorlar ama bu geçmişim içinde ben de varım. Siz nasıl bunu istersiniz. Kendimle alakalı bir şey varsa, bunun da ortaya çıkması için analiz yapılmasını istiyorum.”

“FAİZLER DÜŞTÜ AMA BU BİZE YANSITILMADI”

Stadyum inşaatı ve transfere tüketilen paraların mevcut borç için esas oluşturduğunu söyleyen Çebi şunları kaydoldu:

“2013’ün sonlarına doğru iyi gidiyorduk. Stadyumla beraber büyük bir coşku geldi. Ancak 100 milyon dolarlık inşaat 168 milyon dolara bitti. Transferlerde hoyratça tüketilen paralar sebebiyle stadyumun borcu bir cinsli kapatılamadı. Son 3 senede bilindiği üzere transferler oldu. Havalimanında uçağa binip giderken, başkanın haberi dahi olmayan transferler var. Geçtiğimiz temmuz ayında 16,5 milyon avro bonservis verilen transferler var. Bunları alt alta koyunca borcun nereden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Stadyum pahalıya yapılmasaydı, borç üçte bir olurdu. Acemilerde, kazanç ve giderin denk bütçelerden uzak biçimde hareket edilmesi de yanlıştı. Düşünün bir aile babasısınız, eşinize ve çocuklarınıza her istediklerini alıp borç içinde olduğunuzu söylemiyorsunuz. Daha sonra da konutu satmak gibi bir gidişatın içinde kalıyorsunuz. 3 milyar borcun 450 milyon faizi var. Cumhurbaşkanının katkısıyla faizler düştü ancak bu henüz bize yansıtılmadı.

“BORÇLARI KUMPASA SOKMAK İÇİN 2 SENEYE LÜZUMUMUZ VAR”

Önümüzdeki 2 senede giderlerin düşürüleceğini söyleyen Çebi, “Borcun çoğalmasında suistimal aramamalıyız ama bunu da göz arkasını etmemeliyiz. Kusur olabilir. Suistimal yoksa popülizm vardır. Bu borçlar ödenir. 2+12 sene içinde bu borçlar kapanıyor. Pandemi sonrasında dünya futbolunda yeni bir yapılanma olacak. 25-30 milyon avroluk futbol bütçesiyle bu borçlar ödenir. Giderlerin düşürüleceği 2 sene yaşayacağız. Sözleşmeler var. Bu yükün düşmesi gerekli. Bu süreci taraftarın dayanağıyla atlatmak istiyoruz. Ancak öyle Beşiktaşlılar var ki, evinin kirasını getirmek istiyor. Ben o parayı istemiyorum. Kimsenin evindeki huzurunu bozmasını istemiyoruz. Borçları kumpasa sokmak için 2 seneye lüzumumuz var. Bu 2 senelik süreç sonunda borcu kumpasa sokacağız, giderlerimizi düşüreceğiz. Buraya kadar yükü camiayla paylaşacağız. Sonrasında denk bütçeli Beşiktaş kuracağız.” ifadelerini kullandı.

“ÇALMAYACAĞIZ, ÇALDIRMAYACAĞIZ”

Beşiktaş’ta popülist siyasetlerin artık olmayacağını laflarına ilave eden Çebi, “Çalmayacağız, çaldırmayacağız, yastığa başınızı koyduğunuzda bunu öğrenmek bir güvencedir. Geldiğimizden bu yana yaptığımız çok iş var, çok kusuru düzenledik, şu anda bunların dinlenmesini istemiyoruz. Bunları genel heyette konuşacağım. Sergen gibi bir öğretmen getirdik, öze dönüş istiyoruz. Altyapının başına ehemmiyetli bir öğretmen gelecek. Doğru iletiler vereceğiz, 3-5 milyon avro ödenen futbolcuyla uçakta poz vermeyeceğiz. Popülist siyasetler artık yok. Ben kimseye şampiyon olacağız demiyorum, en düşük bütçeyle her zaman şampiyonluğa oynayan bir ekip oluşturacağımızın lafını veriyorum. Bunun da bütçesi, şu andaki bütçenin yarısı kadar.” biçiminde konuştu.

“KAMPANYAYA BAĞIŞ YAPANLARIN ADI STADYUMDAKİ DUVARA YAZILACAK”

Vazgeçmem Seni Kampanyası’na katılanların adlarını stadyuma yazacaklarını da kaydolan Ahmet Nur Çebi, “Beşiktaş güç gidişatta. Giderler düşürülüp, kazançlar artırılacak. Camianın yardımına lüzumumuz var. Denk bütçeli bir yapı olacak. Bu kampanyaya bağış veren herkesin adını stadyumdaki duvara yazacağız. Bundan sonra bankalara, UEFA’ya dilenen, borçsuzluk kağıdı için futbolcunun kapısına giden bir sistem olmayacak. Gelen paralar tamamen ödemelere kullanılacak. Bu ödemeleri Beşiktaş’ın geleceğini kurmak için yapacağız. Bu kulüpte bir futbolcunun, yüzde 20 menajerlik fiyatıyla oynadığını öğrendik. Şu anda 60 milyon avro bütçesi olan ekibi 30 milyon avroya sürükleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“BAĞIŞ KAMPANYASINDAN GELEN PARA GELECEĞE AİT”

Siyah-beyazlı kulübün gayrimenkullerini satma gibi bir düşünceleri olmadığını ve kampanyadan gelecek paranın kulübün geleceği için kullanılacağını belirten Çebi şunları aktardı:

“Bizim idare olarak mülk mal satma yetkimiz yok. Seçimimiz ve tasarımız da, iş o noktaya gelmeden yeni bir yapılandırmayla borcu 12 senede ödemek. Zamana ve dayanağa lüzumumuz var. Mülk mal satmayı düşünmüyoruz, inşallah da satmayız. Ancak koşullar ne getirir bakmak gerekli. Şimdi 200 milyon dolar eden bir yere sahipken, 300 milyon dolar faiz ödemek de anlamsız. Genel heyette bize bunun hesabını sorup ‘Neden böyle bir olanak varken satmadınız’ derlerse, bunun da yanıtını tüberkülozayız. 1 milyar 600 milyon liralık borç var. Yine yapılandırma yaptığımızda bunun yüzde 10’u kadar dahi kredi almayacağız. Geçmişi bu parayla çözmek istiyoruz. Bağış kampanyasından gelecek olan para geleceğe ait.”

Altyapıya ağırlık vereceklerinden de bahseden Çebi, “Altyapıya umursuyoruz, kalan 7 maçı da bu istikamette oynayacağız. Kafamızda bazı oyuncularımız var. Ersin ve Rıdvan maçta oynadı. Kalan haftalarda gençlere ağırlık vereceğiz, öğretmen de zati bunu istiyoruz.” dedi.

Formaları üreten Adidas’la kasvetler yaşadıklarını kaydolan Çebi, “Adidas’la problemlerimiz var. Onlar bizi biz de onları üzüyoruz. Ticarette böyle şeyler olur. Önümüzdeki sezon onlarla devam edip etmeyeceğimiz ileride muhakkak olacak. Bazı futbolcular da önümüzdeki sezon gidebilir, indirim yapabilir. Natürel ki ‘Hayır indirim yapmıyorum’ diyen de olacaktır, ‘Beni gönderin, başka ekipte devam etmek istiyorum’ diyen de olacaktır. Bunların hepsini yaşayacağız.” biçiminde konuştu.

Ümraniye’de altyapı için kullanılması düşünülen arazinin davasının kazanılmadığını da söyleyen Çebi, “Altyapı kuruluşuyla alakalı Ümraniye’de güç bir gidişat var. Davayı kazandık demişlerdi ancak vazifeye gelince Danıştay’da davayı kaybettiğimizi bildik. Bu mevzuyu çözmek için zorunlu her şeyi yapacağız. Meseleyi çözdükten sonra da altyapı kuruluşunu kuracağız. Bu da tasarılarımız arasında.” ifadelerini kullandı.

“SERGEN YALÇIN ATLETİK DİREKTÖR İSTERSE GETİRİRİZ”

Atletik direktör mevzusuna da sarihlik getiren siyah-beyazlı kulübün başkanı, “Atletik direktör düşünülebilir ancak burada ehemmiyetli olan Sergen öğretmenin isteyip istememesi. Şayet isterse, birini vazifeye getiririz. Ancak istememesi vaziyetinde de kendisini tedirgin etmemek için atletik direktör almayız. Mesullük tamamen Sergen öğretmende.” yorumunu yaptı.

Siyah-beyazlı ekibin daha önceki teknik direktörü Abdullah Avcı’dan destekçi olmasını isteyeceğini söyleyen Çebi, “Abdullah Avcı’yla önümüzdeki günlerde bir görüşme yapabiliriz. Henüz kampanyanın başındayız. Ama ilerleyen günlerde kendisinden destekçi olmasını isteyeceğim ve umarım destekçi olur.” biçiminde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?