• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Lipoliz

Lipoliz

Lipoliz, yağ dokusundaki trigliseritlerin parçalanması veya hidrolize edilmesi işlemidir. Bu, vücudun lipaz adı verilen kendi enzimleri tarafından yapılmaktadır. Ayrıca bu işlem yağdan bir parça alma sürecinin bir parçası olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Son zamanlarda karşımıza çıkan bir yöntem olan lipoz nedir? İşte bu soruya dair merak edilen ayrıntıların tamamı!

Lipoliz Nedir?

Organizmada yağların tahrip olması anlamına gelen Lipoz; depo edilmiş olan yağların parçalanması sürecine denir. Depo edilmiş yağların eriyerek kara karışmasını sağlayan bu uygulama; son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Lipoliz, trigliseritlerin (yağ) lipaz olarak bilinen enzimler tarafından serbest yağ asitlerine ve gliserole parçalanmasıdır. Lipoliz terimi, Yunanca “yağ” ve “gevşetmek” kelimelerinden türetilmiş olan bir kelimedir. Son zamanlarda sıklıkla talep gören bir işlem olarak karşımıza çıkan lipoz işlemi, yeni nesil donanımlarla uygulanmak durumundadır.

Lipoz işlemi, vücudun belirli bölgelerindeki yağları çıkarmak için kullanılan cerrahi bir işlemdir. İşlem genellikle bir doktor muayenehanesinde veya klinikte yapılmaktadır. Ancak anestezili bir hastanede ayakta tedavi bazında da yapılabilir. İşlem genellikle bir ile üç saat arasında sümektedir. Lipoz işlemi, kolların veya baldırların arkasındaki şişkinlik adı verilen izole yağ ceplerini tedavi etmek için kullanılabilir. Uyluk, kalça, kalça ve karın hatlarını iyileştirmek için de kullanılabilir.

Lipoliz Neden Önemlidir?

İnsan vücudu birincil enerji kaynağı olarak lipitleri kullanmaktadır. Bu nedenle trigliseritlerin parçalara ayrılması gerekmektedir. Böylece kas hücreleri tarafından yakıt olarak kullanılabilirler veya daha sonra kullanılmak üzere yağ dokusunda depolanırlar. Trigliseritlerin parçalanması, enerji sağlamanın yanı sıra, glikoza geri dönüştürülebilen ve bir enerji kaynağı olarak kullanılabilen veya gerektiğinde kas hücrelerinde glikojen olarak depolanabilen gliserol salgılar.

Lipoliz, yağların etkili bir düzeyde parçalanmasıdır. Yağ hücrelerinin parçalanmasının son ürünüdür ve trigliseritlerin gliserol ve serbest yağ asitlerine parçalanmasıyla oluşur. Lipoliz işlemine genellikle “yağ yakma” denir. Ancak bu terim yanlıştır. Çünkü yağın kendisinin enerji için yakıldığını ima eder. İşlem aslında yağların gliserol ve serbest yağ asitlerine parçalanmasını içermektedir. Bunlar daha sonra kan dolaşımınıza girer ve enerji için kaslarınıza taşınır. Böylece yağların parçalanması da mümkün olur.

Lipoliz önemli ve hassas bir süreçtir. Çünkü vücudunuzun egzersiz veya açlık zamanlarında enerji için depolanmış yağa erişmesinin bir yoludur. Egzersiz sırasında lipoliz, trigliseritleri gliserol ve serbest yağ asitlerine ayırır ve bunlar daha sonra çalışan kaslar tarafından yakıt olarak kullanılır. Açlık sırasında, lipoliz, beyin ve kalp gibi hayati organlara enerji sağlamak için depolanmış trigliseritleri gliserol ve serbest yağ asitlerine ayırmaktadır.

Lipoliz, yağların parçalanması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bu genellikle, norepinefrin, epinefrin ve glukagon gibi hormonlar tarafından uyarıldıklarında adipositler adı verilen belirli hücrelerde meydana gelmektedir. Lipoliz işlemi, trigliseritlerin serbest yağ asitlerine ve gliserole dönüştürülmesini içerir. Yağ asitleri daha sonra enerji için yakıldıkları kas dokusuna taşınmak üzere çok düşük yoğunluklu lipoproteinler olarak paketlenir.

Lipoliz İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Lipoliz, yağ hücrelerinin parçalandığı ve yağın kan dolaşımına salındığı bir işlemdir. Lipoliz, kullanılan lipolitik ajanın tipine göre klinikte veya evde yapılabilen tıbbi bir işlemdir. Günümüz itibariyle Lipoliz iki şekilde yapılabilir:

  • Cerrahi Lipoliz
  • Ameliyatsız Lipoliz

Cerrahi lipoz, istenmeyen yağ birikintilerini gidermek için bir neşter, emme cihazı veya lazer kullanımını içermektedir. Tek başına veya meme büyütme ve vücut şekillendirme gibi diğer kozmetik işlemlerle birlikte yapılabilir. Bu yöntem son zamanlarda sıklıkla uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada bu yöntemin başarılı bir şekilde uygulanması için alanında uzman olanlardan destek almak şarttır. Hospitalturk sizlere 20 yılı aşkın tecrübesi ile lipoliz tedavisi hakkında yardımcı olmaktan memnuniyet duyar.

Ameliyatsız lipoliz, herhangi bir kesi veya lokal anestezi gerektirmeden yağ hücrelerini parçalamak için belirli kimyasalların kullanılmasını içermektedir. Ameliyatsız yöntemlerin çoğu, vücudun hedeflenen bölgelerine doğrudan uygulanan topikal kremler veya enjeksiyonlar kullanır. Ancak bazıları, genel olarak vücudun yeniden şekillendirilmesini teşvik etmek için uyluk ve kalça gibi daha geniş alanlara topikal uygulama gerektirebilir.

Lipoz işlemi, vücuttaki yağların emilerek alınmasını sağlayan cerrahi bir işlemdir. Liposuction vücudun hemen hemen her bölgesine yapılabilir. Ancak en yaygın olarak karın, uyluk, kalça ve kollardaki fazla yağları almak için kullanılır. Lipoz işlemi ayrıca geniş gözenekler, akne izleri ve örümcek damarları gibi cilt durumlarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Lipoz İşleminde Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Lipoz işlemi, bir vücuda yerleştirilen içi boş bir tüp yoluyla yağın alınacağı deride küçük kesikler yapmayı içermektedir. Kanül adı verilen bu küçük tüpler, büyük miktarda yağı hızlı ve verimli bir şekilde çıkarabilen bir vakum cihazına bağlıdır. Çoğu hasta, bu hissi, derileri tüpe çekiliyormuş gibi hissetmek olarak tanımlar. Lipoz işleminde alanında uzman olan bir ekipten bu tür hizmeti alıyor olmaya dikkat etmek gerekmektedir.

Tam bir lipoz işlemi, ne kadar yağın alınması gerektiğine bağlı olarak yaklaşık iki saat veya daha fazla sürer. Hastalara ameliyattan önce lokal anestezi vermektedir. Böylece bu süre boyunca herhangi bir ağrı hissetmezler. Bu işlem tüm süreç boyunca sıkı enfeksiyon kontrol standartları izlenerek steril koşullar altında bir ameliyathanede gerçekleştirilmektedir.

Lipoz uygulaması, uzun yıllardır uygulanmaktadır ve bu tip kozmetik cerrahi geçiren hem erkekler hem de kadınlar tarafından harika sonuçlar bildirilmektedir. Ancak lipoz yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Burada yağın miktarı konusuna dikkat etmek gerekmektedir. Böylece bu yöntemin nasıl uygulanması gerektiğine dair yol haritası oluşturmak mümkün olacaktır.

Lipoz işlemi, karın, uyluk, kalça ve kollar gibi vücudun istenmeyen bölgelerindeki yağların alındığı cerrahi bir işlemdir. Lipoz uygulaması, deformiteleri düzeltmek ve vücudun düzensiz bölgelerini şekillendirmek için de kullanılmaktadır. Tam da bu noktada son zamanlarda lipoz işleminin yoğun bir düzeyde talep gördüğünü rahatlıkla ifade edebiliriz.

Daha fazla detay ve hizmetler bilgi almak için lütfen Hospitalturk sitesini ziyaret ediniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Hospitalturk Lipoliz


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?