• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Asansör yapılan Cennet Mağarası’yla ilgili eleştirilere belediyeden yanıt geldi

Asansör yapılan Cennet Mağarası’yla ilgili eleştirilere belediyeden yanıt geldi

Mitolojide yaradanların en büyüğü Zeus ile canavarların en büyüğü Tifon’un iktidar çabasına konut sahipliği yaptığına inanılan Cennet-Cehennem mağaraları için 2018 senesinde Kalkınma Bakanlığı tarafından yaşlılar ve manililere müteveccih proje hazırlandı. Silifke ilçesindeki obruklar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2020 Seneyi Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı” kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile Şehir […]

Mitolojide yaradanların en büyüğü Zeus ile canavarların en büyüğü Tifon’un iktidar çabasına konut sahipliği yaptığına inanılan Cennet-Cehennem mağaraları için 2018 senesinde Kalkınma Bakanlığı tarafından yaşlılar ve manililere müteveccih proje hazırlandı.

Silifke ilçesindeki obruklar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2020 Seneyi Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı” kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile Şehir Kültür ve Turizm Müdürlüğünün dayanağıyla yürütülen iyileştirme çalışmaları sürüyor. Enteresan yapının, yeşil tabiatı ve dibinden akan natürel suyu ile “Cennet” olarak adlandırılan 135 metre derinliğindeki obruğuna, yaşlı, manili ve kronik rahatsızlığı olan ziyaretçiler için asansör inşa edildi. Elips şeklindeki 250 metrelik çapıyla dikkati sürükleyen obruğun, 452 basamaklı yürüyüş yolunun da korunacağı projede, tabanda yer alan Meryem Ana Klisesi’nde de iyileştirme çalışmaları yürütülecek.

ALTINOK: YAŞLI VE MANİLİ YURTTAŞLARIMIZ İÇİN LÜZUM

Silifke Belediye Başkan Vekili Sadık Altınok, Cennet-Cehennem mağaralarına yapılan asansörün 2 sene evvel, yaşlılar ve manililer için tasarlandığını, 10 milyon liralık projenin, lüzum olduğunu söyledi. Bölgeyi dolaşan Altınok, “85 metre derinliğe 500 merdiven ile iniyoruz. Buraya inen yaşlı yurttaşların kasvetleri oluyor. Yaşlı yurttaşlarımızın da alta inip, görmeleri açısından iyi oldu. Asansörü yaparken, tarihi doku ile oynamamaya çalıştılar. İnsanlar buraya gelip alta bakınca inmeye çekiniyor. Bizim geçmiş bilgilerimize göre, senelik 100 bin ziyaretçimiz vardı. İnanıyorum ki bu sayı milyonu aşacaktır. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ZİYARETÇİ SAYISINI ARTIRIR

Silifke Turizm Derneği Başkanı Ali Minik ise, “Şu an atıl gidişattaki alan, rekreasyon alanına çevrildi. Bu çalışmalarla ziyaretçi sayımızın iki katına çıkacağına inanıyoruz. Buraya gelen yaşlı yurttaşlarımız, asansör takviyesiyle cennete inecek. Turizmciler olarak çalışmaları takip ettik. Etrafa rastgele bir hasar verilmedi. Öteki tarihi alanlarımızın da teknoloji dayanağı ile turizme kazandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Asansör yapılan Cennet Mağarası'yla ilgili AK Parti'den açıklama: Neden şimdi gündeme geldi?

500 BİN TURİST BEKLENİYOR

AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mehmet Emin Kurt, yaptığı söylemede, daha evvel buralara 250-300 bin turist geldiğini şu anda beklenilen sayının 500 bin olduğunu belirterek, “Turistler buralara ziyarete geldiğinde bakımsız olduğundan, inip, çıkmanın güç olduğundan, yaşlıların ve manililerin alt inemediğinden, çok yol gelip burayı görememenin yeisi içinde olduklarından şikayetler geliyordu bize. Bu şikayetler dile geldikten sonra burası mimar ve mühendisler tarafından bir proje geliştirildi. Bu proje beynelmilel onarım teknik ve temellerine göre uygulandı. Buna en iyi misal ülke İtalya’dır. İtalya’da buna eş yapılar görmek muhtemel. Tabiatya karşı bir tersliği olmayan, tabiat ile iç içe olan bir kuruluş asıllaştırıldı. Şu anda konuklarımız kafeteryasını, satış merkezlerini, tanıtım için sinevizyon odasını, başvuruları, yönet binaları, izlemek için seyir teraslarını ve en ehemmiyetlisi asansörü kullanabilmektedir. Çok büyük bir yatırım hakikatleştirilmiştir” dedi.

Asansör yapılan Cennet Mağarası'yla ilgili AK Parti'den açıklama: Neden şimdi gündeme geldi?

“2 SENE EVVEL HİÇBİR SES YOKTU”

Bu yatırımın 2 sene evvel başladığını anımsatan Kurt şöyle devam etti: “2 sene evvel hiçbir ses yokken, yapıldıktan sonra açılma evresindeyken birtakım şahıslar tarafından buralar tenkit etilmeye başlandı. İnsanlar natürel olarak şunu sorabilirler, bu güne kadar neredeydiniz. Özellikle Kültür Bakanlığı tabiata hasar vermemek için tam çalışmaları beynelmilel seviyede takip etmiş, mühendislerini ve mimarlarını ona göre uyarmışlar, ona göre çalışmalar yapmışlardır. Madem böyle bir aksaklık ya da rastgele bir tabiata ters gidişat olduğunda bugüne kadar neden ses çıkmadığını sormak istiyoruz Silifke ulusu olarak. Özellikle şunu belirtmek istiyoruz, burası çok daha önceki bir yapı olduğu için taşlar yuvarlanıyordu, insanların kafası yarılıyordu, hatta kalp krizi geçiren yurttaşlarımız vardı alt inerken ve yukarıya çıkarken. Bu gibi kasvetler hiçbir biçimde yaşanmayacak. Zira filelerle çevreyi arınıldı, daha evvel dağcılar tarafından düşmeye yakın çürümek üzere olan taşlar onarıldı, bakımı yapıldı. Tel örgülerle alt düşmesi yasaklandı. Yeniden yürürken ayağınız kaydığında kenarlardan tutunabileceğiniz bir yer yoktu. Dinlenme yerleri yapıldı. Kilisenin içinde bulunan mozaikler çok yıpranmış bir yapıdaydı bunlar tabiatına uygun olarak arınıldı, restore edildi. Şu an çok net görüntüler alınabiliyor. ve çok farklı hoşluklar ortaya çıkmış gidişatta. Daha evvel buralara 250-300 bin turist geliyordu. Şu anda beklenilen sayı 500 bin. Biz kendimizi Silifkeliler olarak turizmde ilerletmek isterken bu gibi seneler sonra ortaya çıkan manilerle bizim niyetlerimizin ortadan kaldırılması bizleri üzmektedir. Turizmin büyümesini biz yöre ulusu olarak istiyoruz.”

“DOLAŞMAKTAN NEŞE ALDIK”

Adana’dan Cennet ve Cehennem çukurunu görmeye gelen tatilci Gülsen Pars, “Biz çok uzun seneler evvel gelmiştik. O zaman böyle bir kuruluş yoktu. Merdiven ile inip, çıkıyorduk. Çok zorlandık. Ama şimdi özellikle asansör olması çok basitleştirmiş. Dolaşmaktan neşe aldık. Çok hoş olmuş. Katkısı olanlara teşekkür ederiz” biçiminde konuştu.

Gaziantep’deri gelen Türkçe hocayı Ali Eren ise, “Ben Türkçe hocasıyım. Gaziantep’deri geldik buraya. Takribî 10 sene evvel gelmiştim. O zamanki koşullarda merdivenle buraya kadar inmek çok sıkıntılı bir hale geliyordu. Hakikatinde hep mizahını yaptığımız bir şeydi. Keşke asansör yapılsa diye çok söylemiştik. Şu an bunu görmek beni mutlu etti sarihçesi. Bence daha sevinçli bir hale gelecektir. Yapılan yatırım fayda sağlayacaktır, buranın dolaşılıp, tanınması ve öğrenilmesi açısından” diye konuştu.

Asansör yapılan Cennet Mağarası'yla ilgili eleştirilere belediyeden yanıt geldi

Cennet-Cehennem mağaralarına inen 10 milyon liralık asansör münazara mevzusu oldu



Sosyal Medyada Paylaşın:


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?