• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Türkiye’den sonra Avrupa Birliği de mentollü sigara satışını yasakladı

Türkiye’den sonra Avrupa Birliği de mentollü sigara satışını yasakladı

Avrupa Birliği’nin AB en üst yargı uzvu olan Avrupa Adalet Divanı kararı uyarınca 20 Mayıs Çarşamba gününden itibaren birlik genelinde mentollü sigaraların satışı menedildi. Yasak kararının yürürlüğe girmesinden evvel, tiryakilerin yoğun biçimde stok yapması sebebiyle bir hayli Avrupa ülkesinde mentollü sigaraların tükendiği belirtiliyor. Türkiye’de, hükümetin aldığı karar uyarınca 5 Ocak 2020’den itibaren mentollü sigara satışları […]

Avrupa Birliği’nin AB en üst yargı uzvu olan Avrupa Adalet Divanı kararı uyarınca 20 Mayıs Çarşamba gününden itibaren birlik genelinde mentollü sigaraların satışı menedildi. Yasak kararının yürürlüğe girmesinden evvel, tiryakilerin yoğun biçimde stok yapması sebebiyle bir hayli Avrupa ülkesinde mentollü sigaraların tükendiği belirtiliyor. Türkiye’de, hükümetin aldığı karar uyarınca 5 Ocak 2020’den itibaren mentollü sigara satışları tamamen yasaklanmıştı.

AB KOMİTEYİ TÜTÜN MAHSULLERİYLE GAYRETTE SERT İHTİYATLAR ALIYOR

AB Komiteyi, 2014 senesinde sigara ve tütün mamülleriyle çaba emeliyle bir dizi sert ihtiyatlar aldı. Bu kapsamda,sigara kutularının yüzde 65’nin sıhhat ihtarları kapsaması, mentol ve karamel gibi aroma kapsayan sigara ve tütün mahsullerinin menedilmesi de kararlaştırıldı. Ancak AB azası Polonya ve Romanya ile sigara üreticileri Philip Morris ve British American Tabacco, bu karar itiraz ettiler.

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı, 2016 senesinde, güzel aromalı mentollü sigaraların, tütün içmeyi daha çekici hale getirdiğini belirterek, bu itirazı reddetti.

ELEKTRONİK SİGARALARA NİKOTİN MİKTARI LÜZUMLULUĞU

Yüksek duruşma, AB’nin, tütün bağımlılığıyla çaba vaadinde bulunduğunu vurgulayarak, mentollü sigara yasağının, ulus sıhhatini teşvik ettiğini bildirdi. Duruşma, korkutucu görüntüler de dahil, sigara kolileri için daha katı kaidelerin de uygulanabileceğine hükmetti. Avrupa Adalet Divanı, aynı kararda elektronik sigaraların da sıhhat tehlikeyi bulunduğunu belirterek, mahsullerin paletlerine nikotin ölçüsünün yazılması lüzumluluğu ile reklam ve sponsorluk yasağı getirdi. Avrupa Adalet Divanı, mentollü sigara yasağının, AB hudutları içinde 20 Mayıs 2020’den itibaren yürülüğe girmesini kararlaştırmıştı.

Türkiye'den sonra Avrupa Birliği de mentollü sigara satışını yasakladı

SİGARA KARŞITI KURULUŞLAR KARARDAN HOŞNUT

Kanserle Çaba Vakfı başta olmak üzere, Avrupa’daki sigara karşıtı kuruluşlar karardan hoşnut. Sigara karşıtı kuruluşlara göre mentol, yerel bir uyuşturucu anestezik olarak çalışıyor; ağız, boğaz ve burundaki güzel olmayan hissi eksiltiyor. Bunun yanı gizeme, serinleme hissi ve değişik bir tat vererek, sigarayı vazgeçmeyi daha da zorlaştırıyor.

Ancak mentollü sigara tiryakileri için aynı memnuniyetten laf etmek muhtemel değil. Senelerdir mentollü mahsuller dışında başka sigara kullanmadığını belirten tiryakiler, yasak kararırının yürürlüğe girmesinden evvel yoğun bir biçimde sigara sigara stokladı. Bu sebeple, AB azası bir hayli ülkede artık raflarda mentollü sigara tamamen tükendi.

MENTOLLÜ SİGARA TİRYAKİLERİ MENTOL TÜPLERİNDEN SATIN ALIYOR

Hollandalı tütün mahsulleri pazarlamacısı Mary Gram, Hollanda Televizyonu’na NOS yaptığı söylemede, elektronik sigaralarda hala mentol aromasına izin verildiğini belirterek, bir hayli tiryakinin bu mahsullere yöneldiğini söyledi.

Mentollü bir hayliyi de, piyasada özgürce satılan mentol tüplerinden alarak, kendi sigaralarını üretiyor. Yeniden mentol lezzetine sahip kokulu kağıtların basmakalıp sigara kolilerine konarak, mentollü sigara elde etmek de, tiryakilerin müracaat ettiği bir başka usul.



Sosyal Medyada Paylaşın:


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?