• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Vatandaşlar altın arar gibi kilosu 200 lira olan

Vatandaşlar altın arar gibi kilosu 200 lira olan

Karaman’da, bahar mevsiminde araziye çıkanlar, altın arar gibi ‘domalan’ ismi verilen mantarı arıyor. Geçen sene kilosu 80 TL’den akdikeni bulan ve bu sene az olması sebebiyle 200 TL’ye kadar yükselen domalan mantarını bulmak için taş ve otların altlarına kadar bakılıyor. Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini ve lif kaynağıyla afrodizyak tesiri […]

Karaman’da, bahar mevsiminde araziye çıkanlar, altın arar gibi ‘domalan’ ismi verilen mantarı arıyor. Geçen sene kilosu 80 TL’den akdikeni bulan ve bu sene az olması sebebiyle 200 TL’ye kadar yükselen domalan mantarını bulmak için taş ve otların altlarına kadar bakılıyor. Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini ve lif kaynağıyla afrodizyak tesiri olduğu biliniyor.

Doğada kendiliğinden yetişen ve 1 aylık zamanda toprak altından çıkarılmadığı takdirde çürüyen domalan mantarı görünüm itibariyle patatese benziyor. Taş ve otların altlarına tek tek bakan yöre ulusu, buldukları mantarları, ellerindeki çubuklarla toprağı hafif kazdıktan sonra çıkarıyor.

“ARAP ÜLKELERİ ÇOK HOŞLANIYOR VE ALIYOR”

Geçen senelere göre bu sene çok az görülen domalan mantarının maliyetlerinde de ciddi anlamda yükselme alana geldi. Domalan mantarının ender yerlerde çıktığını belirten Eyüp Evci, bu sene geçen seneye oranla çok az rakamda bulduklarını belirtti. Evci, şöyle konuştu:

“Bu sene Karaman’da domalan veya domalan olarak adlandırılan mantarın geçtiğimiz senelere göre çok az. Bizler besin kadar buluyoruz. Her sene bahar geldiği zaman bir heyecanlanıyoruz. Bu sene yağmurumuz hoş ama domalan mantarı az. Sonbaharın don almazsa bu domalan mantarının bir otu var o ot kurumazsa o sene domalanımız hoş oluyor. Genellikle bu domalan mantarını yurt dışında Araplar ülkeleri çok hoşlanıyor ve çok fazla alıyor. Arapların sayesinde piyasada yükseliyor.”

FİYATI 200 TL’Yİ BULUYOR

Bu sene domalan mantarının az olduğu için kilo maliyetinin 200 TL’ye kadar yükseldiğini ifade eden Evci, şunları söyledi:
“Bu sene bana satın almak için kilosuna 200- 250 TL veriyorlar, ama ben topladıklarımı satmıyorum. Dediğim gibi bu sene az çıkıyor ve ben topladıklarımı çoluğumu çocuğumu harcıyorum. Bu lezzet bu sene parayla değişilmez. Bu sene satışı yok diyebilirim. Ben satmıyorum ama satan bir kaç dostum var. Onlarda 200 TL’den alt vermiyorlar. Bu mantarın toplaması hiç basit değil. Bunu herkes toplayamaz, özellikle bu sene yalnızca çok iyi öğrenen bireyler toplayabilir. Hemen hadi dağa çıktım domalan toplayayım deyip bir araya gelemez. Halk şişkin dediğimiz biçimini bulabilir ama yerde uyuyan domalanı bulmak çok güçtür. Domalan mantarı genellikle kumluk alanlarda başta çıkar, ilk olarak bu alanlar ısındığı için daha sonra toprak olan arazilerde çıkmaya başlar. Domalan kumlu alanlarda genellikle saklı kalır. Şu an bulunduğumuz alan azıcık kumlu alan olduğu için saklı kalıyor ve bu surattan çoğu birey bu alanda bulamıyor. Domalan mantarı, baston biçimindeki özel demir parçasıyla aranıyor. Domalan mantarının lezzeti tek kelime ile harikulade yalnızca yiyen öğrenir.”

Vatandaşlar altın arar gibi kilosu 200 lira olan domalan mantarı arıyor



Sosyal Medyada Paylaşın:


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?