• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST


Denizli’de yeraltı su kaynaklarındaki sıcaklığın 80 dereceye ulaşması vatandaşları ve bilim insanlarını tedirgin etti

Denizli’de yeraltı su kaynaklarındaki sıcaklığın 80 dereceye ulaşması vatandaşları ve bilim insanlarını tedirgin etti

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Tekke Semtinde asırlardan bu yana çıkan sıcak yer altı suyunda son günlerde anormal biçimde sıcaklık çoğalışları yaşanmaya başladı. Birkaç ay evveline kadar 35-40 derece arasında çıkan ve turistik kuruluşlarda kullanılan suyun derecesinde yaşanan anormal çoğalış sonrası kıymetler 80 derecenin üstüne kadar çıktı. Bölge ulusu yaşanan ani yükselişleri ispatlamak içinse sıcak su kaynağında […]

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Tekke Semtinde asırlardan bu yana çıkan sıcak yer altı suyunda son günlerde anormal biçimde sıcaklık çoğalışları yaşanmaya başladı. Birkaç ay evveline kadar 35-40 derece arasında çıkan ve turistik kuruluşlarda kullanılan suyun derecesinde yaşanan anormal çoğalış sonrası kıymetler 80 derecenin üstüne kadar çıktı. Bölge ulusu yaşanan ani yükselişleri ispatlamak içinse sıcak su kaynağında yumurta haşladı. Yaşanan ani sıcaklık çoğalışları ise çevre sakinleri zelzele olacağı evhamı ile sıkıntılı etmeye başladı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Besili vakaya bilimsel bir söyleme getirerek, çoğalışların dolaysız olarak zelzeleyle bağdaştırmanın doğru olmayacağını vurguladı. Besili, “Sıcak suların çoğalışı bir hayli etkene bağlı olabilir. Bunlardan birincisi o bölgedeki faylardan kaynaklanabilir, ikincisi kuzeyindeki kuzey kanatta dediğimiz Kızıldere bölgesindeki faylardan kaynaklanabilir ve üçüncüsü de o bölgedeki jeotermal kuyulardan kaynaklı bir sıcak su çoğalışı olabilir. Elimizde kayda bedel bir bilgi yok ama bunu bir zelzeleye bağlamaktan ziyade daha çok bölgedeki çok yoğun jeotermal kuyuların olması ve reenjeksiyonların Enjeksiyon kuyusu geri verilmeleri sırasında tazyikin hafiflemesi neticesinde o kuyulara karışmış ve çoğalışlar olduğu söylenmiştir” dedi.

Denizli'de yeraltı su kaynaklarındaki sıcaklığın 80 dereceye ulaşması vatandaşları ve bilim insanlarını tedirgin etti

“ZELZELENİN EVVELİNDE VEYA SONRASINDA KAYNAKLANABİLİR”

Ani yükselişin sebebinin tanımlanması için bölgede netlikle ayrıntılı bir araştırma yapılması gerektiğini dile getiren Besili söylemelerini şöyle sürdürdü:

“Sıcak sulardaki aşikar derecede ki çoğalışlar zelzelenin evvelinde veya sonrasında kaynaklanabilir. Bununla alakalı literatürde tüm bölge açısından, tüm Türkiye çapında düşündüğümüz zaman literatürde bilgi olarak şöyle söyleyebiliriz. Sıcak su kaynaklarındaki gözle görülür çoğalışlar zelzelenin habercisi veya zelzele sonrasında kaynaklanabilir. Ama bu bölgedeki bunlara yormamız yanlış olabilir zira burası çok yoğun bir jeotermal yapımın olduğu bir sahada başka bir deyişle bunları yalnızca bir faya veya bir zelzeleye bağlamak yanlış olur. Bunun için ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekir ama bu bölge için özellikle bunu direk Marmara zelzeleyi ile ilişkilendirip faylara bağlamak, zelzeleye bağlamak şuan için yanlış olabilir zira su kimyasındaki başkalaşım vaziyetlerini bütün olarak öğrenmiyoruz.”

Denizli'de yeraltı su kaynaklarındaki sıcaklığın 80 dereceye ulaşması vatandaşları ve bilim insanlarını tedirgin etti

“BU SICAKLIKLARDAN ZELZELEYİ VARSAYIM EDEBİLİYORSUNUZ”

Sarayköy yurttaşlarından Mustafa Şen sıcak suyun değiştiğini ve sıcaklıkların çoğaldığını söyledi. Sıcak su kaynağındaki çoğalışı göstermek için suda yumurta haşlayan Şen, bölge ulusu olarak sıkıntılı olduklarını aktardı. Şen, “Tabi çok fark seziyoruz buradaki kaynaklarda daha evvel sıcaklık 30-35 derecedeydi içerisine rahatlıkla girilebilirdi balçık kaynaklarıydı bunlar balçığını kullanıyoruz. Şuanda 4-5 aydır suların sıcaklık derecesi 35 derece olan su 70-80-90 dereceye kadar yükseldi. Buradaki suların hepsi yüzeysel kaynak, yüzeysel kaynak olduğu için hangi suyun ne kadar olduğunu hangi sıcaklıkta olduğunu rahat görebiliyorsunuz. Debide de yükselme var tabi ben bunu senelerce bu yörede yaşadık bu yörede kaldığımız için zelzelelerin oluşunu azıcıkta bu sıcak suların farklılığından dolayı görüyoruz. Biz 4-5 aydır bu biçimde burası 80 derece olan su 90’na çıktı şimdiki 35 derece olan su direk 70-75 dereceye çıktığından yer altı faylarına bağlıyorum net olarak öğrenemiyorum ama zelzelenin ölçümü azıcık buralarda yapılabilir. Bu sıcaklıklardan zelzeleyi varsayım edebiliyorsun” ifadeleriyle anlattı” diye konuştu.

Denizli'de yeraltı su kaynaklarındaki sıcaklığın 80 dereceye ulaşması vatandaşları ve bilim insanlarını tedirgin etti



Sosyal Medyada Paylaşın:


BİRDE BUNLARA BAKIN



Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?